בישראל כיום יש עשרות אלפי עסקים קטנים ובינוניים אשר עיקר עבודתם נעשית באמצעות שיקים. רוב העסקים הקיימים נתקלו לא אחת בקשיים פיננסיים, במיוחד בשלבי ההקמה ובתקופת ההרצה, אז ההוצאות רבות וההכנסות מעטות. לקיחה של הלוואות או ניצול מסגרת האשראי הם אפשריים, אך במקרים רבים הם מסייעים רק לזמן קצר ואף מקשים על ההתנהלות הכלכלית בעקבות הריביות והעמלות הכרוכים בהם. אחד הפתרונות היעילים והזמינים ביותר עבור עסקים אלו הוא ניכיון שיקים. כיצד מתבצע ניכוי של שיקים, ולמי ניתן לפנות כדי לבצע זאת?
דואגים במקומכם
עסקים כיום עובדים לרוב עם שיקים דחויים. ככאלה, אין אפשרות לפדות אותם והם שוכבים בבית העסק ללא תועלת. כאשר יש צורך בממון זמין, יכול בית העסק לפנות אל חברות המבצעות ניכיון שיקים, ולהעביר להן את השיקים הדחויים שברשותו. בתמורה, בית העסק יקבל את שווי השיק בניכוי ריבית. התהליך כרוך גם בעמלה, ושני אלה (הריבית והעמלה) נקבעים על פי המדיניות של החברה המבצעת, ובהתאם למועד הפרעון של השיק – ככל שהוא רחוק יותר, כך הריבית תהיה גבוהה יותר. פרעון שיקים דחויים הוא נוח ויעיל, ומהווה משענת איתנה ברגעים בהם עסק זקוק למזומן. גם בנקים מציעים שירות של פידיון שיקים דחויים תמורת פרעון, אך במקרה זה הפרעון הוא חלקי בלבד (בין 50% ל-70%), והחסרון הוא בכך שהבנק מנהל גם את מסגרת האשראי של העסק, ולכן יעמיס את הניכיון של השיק על מסגרת האשראי.
מהם היתרונות בביצוע ניכיון שיקים?
- חוסך את הצורך בלקחת הלוואה מהבנק או מחברת אשראי. הלוואות כאלה מעניקות אמנם כסף זמין באופן מיידי (לרוב), אך מנגד העמלות והריביות הכרוכות בכך עלולות לדרדר את מצבו הכלכלי של העסק בטווח הארוך.
- אין עומס על מסגרת האשראי של העסק, כך שהכסף המתקבל מפדיון השיקים הדחויים אינו משפיע על העסק (מלבד הריבית המשולמת מראש).
- ניצול הגיוני ונדרש של כסף ש”שוכב” סתם בבית העסק, ללא יכולת שימוש בו. הפדיון מאפשר לעסקים להפוך את השיקים לנזילים, ובכך משפר במיידיות את מצבו הכלכלי ואת תזרים המזומנים שלו.
- כיוון שגם לעסק וגם לחברה המבצעת יש אינטרס בביצוע הניכיון, התהליך מתבצע במהירות וביעילות, ובמקצועיות רבה.
לאחר הוכחה מצד בית העסק שהחתומים על השיק אינם בעלי עבר פלילי, והצגת ערבויות ובטחונות, יקבל בית העסק את ערכו המלא של השיק ללא עיכובים או טרדות, כך שבית העסק יוכל לחזור לפעילות בראש שקט.