מה זה בכלל לשון הרע בפייסבוק, למה זה קורה ומה ניתן לעשות עם זה? את כל התשובות לכל השאלות תוכלו לקרוא בהמשך מאמר זה!
מטרת חוק לשון הרע
מטרתו של חוק לשון הרע היא לשמור על כבודו ועל שמו הטוב של כל אדם, קבוצה או ארגון. זאת, לצד שמירה על חופש הביטוי. כלומר, אמנם כולנו זכאים לבטא את רגשותינו ודעותינו, אבל חשוב גם לשמור על הכלל מפני פגיעה אפשרית. היות שהגבול בין השניים עלול להיות דק למדי, על ההוכחות להיות חותכות בהתאם.
הבעייתיות של פייסבוק
הפייסבוק היא רשת חברתית, בה כמעט כולם חברים. המשמעות של עובדה זו היא, שבכל פעם שאנו מביעים את עצמנו בפייסבוק, באופן שעלול להתפרש כפוגעני, אנו חושפים את עצמנו לתביעה בגין לשון הרע בפייסבוק. חשוב להבין, שהחוק הישראלי, בדומה לחוקים של מדינות רבות אחרות על פני הגלובוס, מכיר ברשת האינטרנט בכלל ובפייסבוק בפרט, כאמצעי להוצאת לשון הרע.
איך זה קורה?
אדם יושב אל מול דפי הפייסבוק ומפרסם את דעותיו לגבי אדם אחר, תפיסת עולם כלשהי, עסק כלשהו וכדומה. סביר להניח, שמטרתו של המפרסם לא הייתה לפגוע, אבל יש מי שנחשף לתוכן שפורסם וחש שכבודו נפגע. היות שהתוכן פורסם ברבים, מי שנפגע יכול לפנות לבית המשפט להגיש תביעה בגין לשון הרע בפייסבוק.
עסקים וקבוצות
מי מאתנו לא נחשף לביקורת שלילית על עסק כזה או אחר בפייסבוק? הרי רבים מאתנו, כאשר אנו חווים חוויה שלילית משירות או מוצר מסוימים, רואים לנכון להזהיר את הלקוחות הפוטנציאליים של אותו העסק ובעיקר – ליצור שינוי בתודעה של בעל העסק ועובדיו.
כמו כן, כאשר אנו מביעים חוות דעת שלילית על תפישת עולם מסוימת, שיכולה להיות קשורה לדת, לערכים או כל דבר אחר, הרי שאנו עלולים לפגוע בקבוצה שלמה של אנשים, החיים על פי תפישת עולם זו.
בשני המקרים האלו, אנו עלולים למצוא את עצמנו מואשמים בגין לשון הרע בפייסבוק, בין אם הדבר נעשה בזדון או בשוגג וחשוב להיזהר מכך.