מדובר בעוצמת קול: מה השטויות האלה עם יחידות המדידה?
היי, חברים! אנחנו כאן כדי לגלות את מה שעומד מאחורי הקולות שהחיים שלנו קורסים אליהם. מה זה בכלל יחידת מדידה של עוצמת קול? למה זה משנה? ואיך כל זה קשור לארנבונים שזורקים נושאות מוֹסיקה? תחזיקו חזק, כי זה הולך להיות טיול קשוח, אבל מלא ברעש!
יחידות מדידה? זה יותר מסתם מספרים!
כדי להבין מה זו עוצמת קול, אנחנו חייבים לדבר מעט על החשובים הללו שנקראים יחידות. אבל לא מדובר באיזו מתודולוגיה משעממת. בינינו, יש הרבה יותר מעניין מאשר לחלום על יחידות מידה. מדובר על דציבלים (dB) – כן, כן, זה לא רק מה שכתוב בתווית של הרמקול מצדה האחורי.
אוקי, דציבלים? מה זה? ומה זה טוב?
דציבל הוא אמצעי לעבור על סקלת הצלילים. המיוחד בו הוא שזה לא מדידה ליניארית – כלומר, דציבלים לא עולים בצורה ישרה כמו מקצוען על שביל היורד. למעשה, כל 10 דציבלים הם בסביבות פי עשרה בעוצמת הקול. אז אם השכנה שלכם מחליטה להשמיע מוזיקה ב-90 dB, זה פי עשרה משיר רגוע של זבוב ב-80 dB. ברצינות, עדיף לכם להחזיק אטמי אוזניים!
האם יש רעש שיכול להחריב את המוח?
ובכן, כן! ישנם צלילים שמזיקים בצורה אמיתית, כמו רעש של 120 dB או יותר. זה בערך כמו לעמוד ליד מסוק, ואם מישהו לא בטוח – תנו לו לנסות! המסוק לא יקח אותו למקום טוב. אז כן, בעוצמות כאלה בהחלט יש סיכונים. אבל בדרך כלל, אנחנו הולכים לדבר על תופעות יותר יומיות, כמו צלילי רחוב או מסיבות רועשות.
בואו נעסוק בשאלות שאתם שואלים את עצמכם!
- מה זה “תגובות קול”? מדובר על שינוי בעוצמת הקול בכל רגע, כמו שרץ שלא עמד בזוית הנכונה באחד מהמרוצים!
- למה שתשמעו מוזיקה בקול רם? כי זה מה שעושים רבים כשהם רוצים להרגיש טוב!
- האם דציבלים יכולים לגרום למחלות? בהחלט! אם מצרפים את הכל לרעשים לא נמסים, הלב יכול לפתח בעיות!
- איך אני יכול לדעת אם הקול שלי רם מדי? קחו צעד אחורה מהשמחה שלכם, ותשמעו את עצמכם!
- האם דציבלים הם מאפיין של משהו אחר? בהחלט! זה קשור גם לאור, ולראש שלכם אם אתם ממש מתאמצים!
מתי דציבלים מגעילים אותנו לחלוטין?
כי אתם כבר כאן, חשוב להכיר את העוצמות המסוכנות שיכולות להתבלבל אתכם.
- שיחה רגילה – סביב 60 dB
- מכונית – סביב 70-80 dB
- מסיבה (מלוחלכת) – סביב 95 dB
- מטוס הממריא – 140 dB
רעש לאתגר את המוזר
עכשיו, ברצינות, אם אתם לא מתמודדים עם רעש כזה כמו התופים של מערכת הקריוקי מהשכנה, אתם בדרך כלל בסביבה בטוחה. בעבודה, בבית או בכל מקום אחר, אם הצליל מכה בכם, ייתכן שתצטרכו לשקול חופשה לאי מבודד – בלי גרם רעש, לא עוולות והכי חשוב, בלי שיחות בוואטסאפ!
רעש ורוגע: מה לבחור?
אז אנחנו מבינים שיש רעש חיובי ורעש שלילי. המוזיקה שאתם אוהבים היא בדרך כלל בצד החיובי, בעוד שסיקור בעיתונות על רעש עצום באירועים ציבוריים – הוא בעיתון לעניין אחר לגמרי! האם אנחנו טובים בלהשתמש בצורה נכונה ברעש? האם אנחנו צריכים לנסות להרגיע את החושים שלנו?
- האם השכנים שואלים יותר מדי? זה מצב סטרילי, לא תמיד אתם רואים את כל מה שנעשה, אבל הלחץ הזה מתממש לקול שאתם לא רוצים לשמוע.
- האם אנחנו צריכים יותר צליל? כן! לא, לא צלילים שעלולים להזיק, אלא רעש חיובי שלא יגרום לריצה שלכם “ואוו!”.
טכנולוגיה שמתחילה להשתגע!
עכשיו, בואו נלמד איך הטכנולוגיה התחילה ללמוד על רעש. ישנם מכשירים שלא רק מודדים דציבלים, אלא גם מנתחים את תחושת הקול שלכם – וזה שוחף שלא תפסנו לבד. כיום, אנו יכולים להבין אם הרעש שהקלטנו ברגע היה העדיף שלנו או סתם רעש!
כמה מכשירים אתם מכירים שכבר הבנתם אבל לא זיהיתם בהם את התבונה הזו? רעש, קול, דציבלים… הם כולם חלק מהתמונה. אנחנו לא תמיד יכולים לשלוט בכך, אבל לפחות נלמד להרגיש את מה שכרוך בקול – אתם לא תתאכזבו לא להפסיק לקרוא!
אז מה סיכום רעש?
עוצמת קול היא לא סתם מדידה טכנית. זהו חלק מהחיים בעידן המודרני. בין אם אתם שומעים מוסיקה מסביב או שסיפורים זולגים דרך האוזניים שלכם, חשוב להבין את הרעש הסובב אותנו. אז תנסו להרגיש את העוצמות הללו, לשמוע את הצל